Amning – det är en fråga om kontroll 4


amma - 1

Amning och barnmat är ett hett ämne, normerna är otroligt strikta, man bör helamma tills barnet är 6 månader, mammor som inte kan eller vill amma får de tryckt i ansiktet varje gång de ska köpa mjölkersättning, amning är bäst tills barn är 6 månader! Om barnet däremot har en förhöjd infektionsrisk eller är extra stort när de föds då ska de tilläggs matas med mjölkersättning, föräldrarna får inget att säga till om, min egen amningsresa höll på att sluta redan när bönan var någon vecka gammal pga detta då hon blev tutt/flask-förvirrad och fick inte alls till de en stund där. Då var de inte så mycket snack om att amningen var särskilt viktig.

Men sen vid 6 månader händer de något, samma dag som barnet blir 6 månader ska amning fasas ut, fick tom frågan om hon nu åt 50/50 vanlig mat och amning på hennes 6månadersdag, blev helt ställd och stammade fram något öhh ja ungefär typ. Hur skulle mitt barn som helammats enbart tills hon var 6 månader, helt plötsligt börja äta vanlig mat bara sådär med en gång?! Vi började ändå tidigt med smakportionen men de är inte mycket som våran dotter tyckte varit särskilt spännande, hon är ganska selektiv i sitt ätande, smoothie är himla gott och även lasagne men potatis är riktigt äckligt och även om hon gillar mycket tröttnar hon efter någon tugga och de mesta hamnar i hundarnas magar. 😛

Tillbaka till amningen, efter 6 månader ska alltså bebisar vara redo att sluta amma, helst ganska omgående trots att helammning är näringsmässigt fullgott enda tills barnet är minst 1 år, men här finns de så mycket okunskap, att mjölken mest skulle vara glukos och inte innehålla något vettigt för de små(varför skulle naturen göra så??) och om barn inte följer sin viktkurva ordentligt är de snabbt amningen som får skulden. Jo men de är ju logiskt, om barnet går upp dåligt i vikt att då skära ner på en kaloririk näringskälla hjälper nog?!

Skulle man sen amma tom efter ett års ålder då är man ju antingen en riktigt hippie, latmask(som inte orkar ta tag i amningsavvänjningen) eller kanske tom pedofil för alla vet ju att bröst är gjorda för att få människor upphetsade och inte för att göda barn eller not… Skulle man dessutom ha mage att amma ute utan att skylla sig ordentligt(för alla vet ju att ett ammande barn snällt vill amma under en filt och aldrig rör sig eller släpper taget under amningen..) är man ju lite snuskig, man måste ju vara lite av en exhibitionist annars hade man ju stannat hemma tills barnen slutat amma, jag menar vem vill gå utomhus typ någonsin?

Jag tror de mycket handlar om att amning är något som inte riktigt går att kontrollera, du kan inte uppge i dl hur mycket barnet fått i sig och de finns ingen innehållsförteckning på sidan om booben som berättar innehållet vilket öppnar upp möjligheten för felinformation och misstolkningar. Dessutom är de vanligt att en ammande barn inte bara vill amma endast morgon lunch middag och två mellanmål som faktiskt är hur man borde äta annars faller ju hela samhällsstrukturen eller något! 😉 Fast om samhället står och faller med att jag ammar min dotter tills den dagen hon inte vill amma längre(ja de sker naturligt mellan ca 2-7 år ålder) då är de nog inget vidare samhälle vi lever i.. De är ju så smidigt att alltid ha mat/tröst/gos med sig speciellt när man är så glömsk som jag är hade jag annars glömt mellanmålen hemma minst hälften av alla gånger vi ger oss ut på äventyr för att nämna en positiv aspekt av att amma en 13månaders! 😉


4 tankar om “Amning – det är en fråga om kontroll

 • Sara

  Tutt/flaskförvirrad liten klump fick jag som tog bröstet några gånger på BB, ett par ggr hemma efter många om och men, men som sedan skrek om där inte fanns amningsnapp. Och det blev aldrig nån vidare utdrivningsreflex, han gick ner i vikt och vid 3 månader fick jag ge upp amningen helt, med känslor av både lättnad och enorm besvikelse, för jag hade verkligen längtat efter att amma mitt barn. Men han gick ju upp fint i vikt och ersättningen funkade såå bra. Är tacksam att han mådde bra bara.
  Ändå hoppas jag ju att jag ska få helamma nästa barn och våga be om hjälp ifall det är svårt. (något jag inte vågade med första barnet)

  • Emily Inläggsförfattare

   Först måste jag säga strongt jobbat att du ändå försökte i hela tre månader, hade inte min egen amning funkat redan efter ett par veckor hade jag nog gett upp efter bara någon månad!
   Synd att du inte fick mer stöd och råd, hoppas de blir bättre på den fronten till nästa knyte, de gäller verkligen att stå på sig som nybliven mamma och tjat för att få de man vill ha tyvärr. 🙁 <3

 • Emma

  Bra sagt! Tänker amma på här med. 8 månaders kille som äter de han vill. Han får göra i sin takt, inte alla superintresserad av mat.

Kommentarer är stängda.