Att bryta in en linsjal 1


De som jag tycker minst om med just linsjalar är att de ofta är väldigt sträva och stela när de kommer nya, undantag ss lazy linen den kräver nästa noll inbrytning! I början av min sjalkarriär tyckte ja de var roligt att bryta in sjalar nu är jag lite latare, men samtidigt en bra linsjal är helt klart värt de också min nya Lovaloom Astra är helt klart värt de då den är helt underbar att bära i trots att den fortfarande är så stel att knyten inte blir särskilt tajta. 😄

Men under resans gång har jag sugit i mig en del inbrytningskunskaper som jag tänkte jag skulle tipsa om, en del är snälla och bara att köra på med medans andra är lite styggare och de får ni göra på egen risk(men sjalar är ganska robusta) jag börjar med ett tips för att börja inbrytningen redan innan första tvätt,

24h badAstraBad - 1Detta är ett gammalt husmorstips för att mjuka upp linne, låt sjalen ligga i blöt i 24h innan du tvättar den första gången, försök ringla ner den i badet för att minska risken för permantveck, de går bra med 20h också. 😉 Detta kan man göra inför framtida tvättar också för mer inbrytning, visste ni förresten att man ska blötlägga linsjalar innan man lägger dem i tvättmaskinen?

Stryk fuktig

Efter tvätt se till att stryka sjalen fuktig och med ånga så den inte blir helt torr under strykning och låt den sen torka klart. ☺️ stryk bara inte varmare än tvättråden avser, oftast 2 eller 3 prickar på linsjalar. 🙂

Mer strykning

Vill man stryka sjalen fler gånger efter torkning och användning ska man bara se till att den är ren, finns de några fläckar på sjalen så tvätta först, annars kan fläckarna sätta sig hårdare av strykningen. Utöver de spray sjalen fuktig med vatten och gör sen samma som ovan. 🙂 Detta för att slippa att sjalen blir stel och torr. 🙂

Tumla torr -stygg inbrytning

OBS!! Sjalen måste vara helt torr först, de är jätteviktigt!

Man ska inte tumla en linsjal i torkande syfte men att tumla en torr sjal utan värme i ca 30 min gör sjalen otroligt mycket mjukare. Detta fick min sjal att gå från omöjlig att sjala med till att faktiskt få ett hyfsat tajt bröstpass i dh.

Använd sjalen – snäll inbrytningUse - 1Självklart den allra bästa metoden att bryta in en sjal att använda den ju mer desto bättre. 🙂 Men ibland behöver den lite jobb innan man orkar sjala med den ordentligt, därför de andra metoderna tillkommit. 🙂

Sitt/ligg på sjalen – lat och snäll inbrytningsiton - 1 Detta är min favorit-inbrytning, kräver noll energi, sitt på sjalen i soffan eller lägg den under lakan/bäddmadrass i sängen.

Sjalfläta – halvsnäll inbrytningBrade - 1Att göra en sjalfläta är inte särskilt svårt och ett väldigt vanligt sätt att bryta in de sjalar i de flesta material, man gör bara en ögla sen drar man igenom en bit av den långa sjal änden, bara så mycket att de blir en tillräckligt stor ögla för att dra igenom sjal änden en gång till och sen upprepar man tills sjalen är slut jag brukar dra igenom änden en sista gång så den bli låst, knyta ihop till en ring och snurra ringen ett par varv(videotut på allt detta hittar ni här). Detta är grym träning men också sjukt jobbigt därför vrider jag ringen en del för att slippa fläta så många gånger.

Dra genom sjalringar -stygg inbrytningring - 1Detta är en inbrytningsmetod som är ganska kontroversiell, jag gillar den men rek bara till bomull/lin/hampa men här gäller verkligen på egen risk då vissa säger att den sliter onödigt mycket på fibrerna så de riskerar att brista. Man drar sjaländen genom två ringar i lämplig storlek delar dem i sidleds och drar änden tillbaka ner i den under ringen, sen drar man bara båda ringarna fram och tillbaka över hela sjalen(en kort videotut hittar ni här). Detta är också väldigt bra träning men ger verkligen snabba resultat. 🙂

Övriga

Min dotter är inte så gammal än så jag har aldrig provat men man kan göra en hängmatta under bordet som lite större barn kan ligga och mysa i, vissa gör även sjalgungor genom hänga krokar i taket och man kan även dra igenom spjälorna på en spjälsäng om man har en sån. 🙂 Se bara till att syna alla delar som kommer i kontakt med sjalen innan ni använder dessa metoder så att de inte finns något vasst sjalen kan fastna i för att undvika risken för hål.

Alla sätt utom de under övrigt har jag själv testat ut för att de ska funka så bra som möjligt och är de jag använder mig av för att bryta in mina två linsjalar. 🙂 Om ni undrar något eller har några fler tips kommentera gärna nedan! 😀


En tanke om “Att bryta in en linsjal

Kommentarer är stängda.