Den perfekta sommarsjalen!


sssHelt plötsligt kom värmen, precis som den gör varje år och då börjar frågorna om den perfekt sommarsjalen hagla! Självklart finns de inte en som är rätt för alla men här kommer iaf ett par goda råd som kanske kan leda er i rätt riktning! 😊

Trikå eller vävd

Problemet med trikå på sommaren är att den vara ska användas i trelagers knyt vilket såklart blir varmtDe finns tunna trikåsjalar som kan funka på sommaren, problemet med dessa är att de oftast blir snabbt ostabila och inte så viktbärande. De finns självklart undantag t.ex. sjalas ulltrikå ska vara extra sval och hybridtrikåer som Wrapsody Stretch-hybrid kan du knyta ett lager och då blir de svalare, men överlag skulle satsa på en billigare vävd med en gång istället för då kan man knyt enlagers och har även ett större utbud av material och längd.

Material

Olika material är helt klart olika varma, men även vävsätt gör väldigt stor skillnad på om en sjal är varm eller sval, ju mer tätvävd desto mindre luft kommer igenom och desto varmare blir de. Men för att de inte ska bli för tekniskt håller jag mig till material, bomull, lin, hampa och silke brukar räknas som svala material, även ull ska vara svalt pga sina värmereglerare egenskaper, men enligt min erfarenhet är dessa ofta lite tjockare vilket kan göra dem rätt varma ändå. Men ska man välja den ultimata sommarsjalen är bomull, lin och hampa mina förstahands val då de är easycare-material och lättare att tvätta vilket jag också tycker är en himla bra egenskap för en sommarsjal för de blir varm och man kommer svettas de blir de varesig man bär eller inte och de blir gärna lite extra mycket kladd med vätska, glass etc så easycare är guld värt för att slippa bada sjalar hela dagarna. 🙂

Tjocklek

Gsm är egentligen ett väldigt trubbigt mått, en sjal kan vara tunn och tung på samma gång så de bästa är att försöka kolla upp om en sjal man är ute efter är tjock eller tunn i handen snarare än på pappret. 🙂 Sen är de inte så att tunnaste sjalen är den bästa sjalen då dessa ofta inte är så avlastade och då kräver fler lager för att de ska bli bekvämt då är de bättre med en lite tjockare sjal som ligger skönt även vid enlager. 🙂 Om du däremot gillar flerlagersknyt bättre kan de vara bra med en rätt tunn sjal. 🙂

Längd

En kategori som ofta glöms bort är sjallängden, på sommaren säger jag ju kortare desto bättre, ja med modifikation, men alla behöver en skön kortsjal för ju mindre energi man behöver för att dra runt på tyg och ju färre meter tyg man lindar runt kroppen desto svalare blir de. 🙂 För nybörjare skulle jag säga strl 3-4 är bra att börja med. 🙂

Sen gäller de att prova sig fram, alla gillar inte allt, en sjal som en tycker är fantastisk tycker någon annan är helt skräp! 😉

Men för att ge er en fingervisning, här är mina sommarfavoriter;

Aurora - 1

Didymos Indio Aurora 100% bomull snart strl 3,5 (otroligt sval och skön)

sunraysleep - 2

Sling Studio Bracken Sun Ray 25% lin 75% bomull strl 4 (luftig och perfekt till flerlager)

Spam - 5

London Sling Company Voronoi May 20% kashmir 80% bomull strl 3(stadig och skön till en lager)

Ruck - 3Oscha Slings Tian Ma Mica 40% tussah silke, 40% bomull och 20% lin strl 2 (väldigt tunn och stark vilket är en vinnande kombo på sommaren) 🙂

Dock ska ni vet att ingen av dessa är utvalda för att vara härliga sommarsjalar utan bara happy coincidence och kämpa inte för mycket för att hitta den perfekta sommarsjalen för innan du vet ordet av är sommaren slut och man börjar leta efter den perfekta höst/vinter-sjalen istället! 😉