Min lilla häst!


Laura - 1Min lilla ludde-tös! Hon är inte så svankryggig som de ser ut, är en synvilla för att hon tappat pälsen uppepå ryggen. 😉 Veterinären var så fascinerad av hennes päls att hon var tvungen att ta en bild! 😛 Vet inte om det är något att skryta med dock! 😉

God kväll världen!

Idag skulle man kunna säga att det varit en extra hästig dag, egentligen har den senaste tiden varit ganska hästig, är nu i stallet minst två gånger varje dag för att medicinera min lilla häst som har fång. Idag blev det tre för att veterinären skulle komma och testa henne för PPID eller Cushings sjukdom som den kallades innan, besöket gick jättebra, otroligt trevlig veterinär som kom fram till att eftersom Laura har typ alla klassiska syntom för PPID så struntade vi i testet och börjar istället med startdosen(alla hästar börjar på samma dos mg) direkt! Det kändes underbart då jag såklart inte vill vänta på svar från ett labb för att få börja medicinera henne, och eftersom hon har fång skulle testet ändå kunnat bli missvisade vilket kunde gjort att hon inte skulle få medicinen alls! :O

Klassiska symptom för PPID(cushings) som Laura har:

  • Fång
  • Förändrad hårrem(hypertrikos) – läste en studie som sa att 92% av alla med hypertrikos testas positivt för PPID
  • Återkommande infektioner(tex hovbölder) – Laura har haft ett antal sen i vintras
  • Ökat drickande och kissande – det ska gå över fortast vid medicinering så de ska jag hålla extra utkik på
  • Onormala svettningar – hade Laura innan men gick över
  • Fettdepåer över ögonen – vet tyckte Laura hade lite sånna också

De få symptom som Laura inte har;

  • Muskelförtvining som ger bukigt utseende – det man kan se under all päls ser hon inte särskilt bukig ut.
  • Likgiltighet, dålig prestation – Laura är visserligen lite lugnare än hon brukar vara men hon visar inga tecken på nedstämdhet.

Ja som sagt man kunde pricka in Laura på de mesta, dessutom har jag också läst att PPID kan leda till infertilitet vilket fick mig att fundera på om Laura kan ha haft sjukdomen länge fast utan ovanstående symptom då. Men de kan jag nog få svårt att ta reda på, däremot har hon typ slutat brunsta i år så tror de ligger något i det.

Veterinären lyssnade även på hjärta och lungor etc. och allt lät strålande, vilket var sååå skönt, känns som min lilla peng verkligen inte behöver fler saker! Vi la även upp en plan för framtida åtgärder för Laura så just nu känns allt väldigt hoppfullt och härligt! 🙂 Bara att hålla tummarna att Laura blivit av med pälsen och förhoppningsvis också fången inom 4-6 veckor så vi vet att medicinen hjälper. Däremot kan överskottsenergin och hennes vanliga galenheter vänta liiite till rätt bra att hon är lugn när hon har boxvila! 😉

Och senare i höst kan jag förhoppningsvis lite försiktigt sätta igång henne igen och rida bort alla graviditetskilona! 😉

Förresten PPID är ingen ovanlig sjukdom, studier visar att ca 20% av alla hästar över 15 år har den men bara 1 på 100 av dem som har sjukdomen blir testade, så har ni en häst med någon av ovanstående symtom skulle jag tipsa om att testa för sjukdomen, speciellt om den har fång då PPID och EMS är den bakomliggande anledningen till så mycket som ca 80% av alla fånganfall.