Förbränningsdieten – matplan


fettbrannardieten-brann-fett

Haha märks det att jag är taggad på dieter eller?! Minns inte när jag skrev tre inlägg på samma dag sist, men nu när jag har något roligt att skriva om kommer det bli fler updates här också! 🙂

Här är matplanen som jag kommer följa(inspireras av);

Morgonmaten

Koffeinkick
Drick en kopp starkt kaffe eller en stor kopp grönt te. Inget till. Ta sedan en 30 minuters motionspromenad, cykel- eller joggingtur. Koffeinet ökar ämnesomsättningen och triggar kroppen att använda fett som energikälla vid fysisk ansträngning.

Fruktfrukost
Ät frukt och bär som första frukostmål och flera gånger under förmiddagen, eftersom det ger snabb energi. Citrusfrukter, framför allt grapefrukt, ökar dessutom fettförbränningen. Drick juicer gjorda på färska eller frysta frukter/bär. Eller gör en smoothie gjord på bara frukt och bär. Undvik protein och mejeriprodukter.

Sent morgon(mellan)mål
Ät en fullkornssmörgås med proteinrikt pålägg och grönsaker. Alternativt gröt/fil/yoghurt med bär och frukt. Eller en påse blandade, osaltade nötter.

Mitt på dagen-maten

Sopp- och salladslunch
Varva mellan soppa och sallad till lunch. Soppa har mycket bra mättnadseffekt eftersom vätskan fyller magen. Variera mellan olika typer. Sallad med näringstäta, fettförbrännande grönsaker samt mycket protein i form av kyckling, skinka, lax och så vidare ger mycket näring, bra mättnadskänsla och stor fettförbränning.

Mellanmål
Ät en fullkornssmörgås med proteinrikt pålägg som makrill och fiberrika grönsaker. Alternativt gröt/fil/yoghurt med bär och frukt. Eller en näve blandade, osaltade nötter.

Kvällsmaten

Middag
Nu ska du undvika stärkelserika kolhydrater som potatis, ris, pasta, rotfrukter och majs för att hålla insulinnivåerna och fettinlagringen nere. Ät rosa mat ofta – till exempel lax, räkor och skaldjur. Ät en blandad sallad eller minst tre råa, kokade, wokade eller ugnsrostade grönsaker till middagsmaten.

Kvällsmål
Undvik att äta sent på kvällen. Men om du tränat eller är hungrig kan ett lätt kvällsmål hjälpa dig att somna. Välj mat som håller socker- och insulinnivåerna nere. Keso med nötter eller frön, liten omelett med kalkon och lite riven parmesan, yoghurt med nötströssel.

Efter alla fastedieter jag kört det senaste vet jag inte hur i hela friden jag ska kunna äta så ofta, men författaren vill att man äter var 2-3 timme, för att hålla förbränningen uppe, nu har jag läst så mycket om att det är så marginellt och mest en myt att det nog finns en ganska stor risk att jag hoppar över något av mellanmål och helt klart kvällsmålet, gillar som jag har det nu när jag inte blir hungrig så ofta så kommer nog bara äta när jag blir hungrig iaf!

Maten man ska äta av;

Bästa fettförbrännarna

Protein
Kött, fågel, fisk, ägg, tofu, quorn. Mättar bra och kräver mycket energi för att smältas ner och omsättas i kroppen.

Kalcium
Binder fett i tarmen så att det försvinner ut med avföringen i stället för att lagras i fettcellerna. Välj magra mejeriprodukter som yoghurt, keso, parmesanost, fetaost, broccoli, spenat.

Fibrer
Fyller magen så att du äter mindre och håller dig mätt längre. Fiberrika produkter kräver ofta mycket energi för att smältas ner och tas upp i kroppen.
Fullkornsprodukter, kål, selleri, linser, råris, lök, vitlök är fiberrika.

Fett
Omega-3 finns i fisk, linfrön, rapsolja och valnötter. Använd gärna kokosfett som också skruvar upp förbränningen. Samt avokado och ärter med nyttigt fettinnehåll.

Astaxantin
Heter det rosa pigmentet i lax och skaldjur. En kraftfull antioxidant som ökar fettförbränningen och dämpar inflammatoriska processer i kroppen som kan leda till övervikt.

Kryddor
Chili, kanel, ingefära, vitlök, pepparrot, senap.

Koffein
Gillar du kaffe så är det bra för ämnesomsättningen. Men grönt te innehåller dessutom mängder av nyttigheter och är därmed ett bättre koffeinalternativ.

Detta kommer jag däremot följa slaviskt till 95%, enda gången jag kommer gå ifrån detta är när vi ska äta något till middag som inte går att hålla sig inom detta, tex hemmagjord pizza, för älsklingen vägrar äta minsta lilla nyttigt och jag pallar inte göra varsin middag, men nu när det är så varmt kommer det nog inte bli så svårt utan blir mycket grillat och rena matvaror där jag bara kan hoppa över potatis eller pastan. 🙂

All fakta och bilder kommer från mabra.com