Kalops


kalops

Igår vad första gången på evigheter jag åt kalops, lite synd då det är helt underbart gott! Och dessutom nyttigt, det är ju bara magert kött, grönsaker och vatten typ! 😀

Receptet för två personer;

 • 1/2 kg nötkött t ex bog eller högrev (jag tog den biten nötrulle vi hade kvar)
 • 100 g morötter
 • 1 gula lökar
 • 1 msk konc kalvfond
 • 1 lagerblad(struntade jag i)
 • 6 kryddpepparkorn(tog vanlig peppar istället)
 • 1 msk vetemjöl
 • 1/2 liter vatten
 • 1/2 msk smör och 1/2 msk olja till stekning
 • 1 tsk salt
 • vitpeppar(hoppade jag också då jag inte tycker det är gott)

Gör så här-

 1. Putsa köttet och skär det i 3×3 cm stora bitar.
 2. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
 3. Bryn köttet i smöret och oljan i en gryta.
 4. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
 5. Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.
 6. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
 7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme(med nötrullen behövdes verkligen inte mer än 1 h). Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Råkade läsa fel så jag hade i en tsk salt för mycket, då blir det rätt salt, mums säger jag men älsklingen som inte är en saltoman som jag tyckte väl att det blev lite väl salt! 😉 Hade ris till istället för potatis men det är en smaksak, potatis är mer kcal-fattigt. 🙂

Blir ungefär 500kcal per portion, men 250g kött är rätt mycket så jag skulle snarare säga att  ovan recept är 3 portioner och då blir det ca 330 kcal per portion, förutom potatis/ris då, kcal blir lite olika beroende på kött(typ bara därifrån kcal kommer ifrån), det har jag lite svårt att räkna på då jag använder de fina köttet från köttlådan jag fick av min mor, de har inga kcal-uträkningar! 😉