Du kan vara fet trots normalt BMI


Smalfet kvinna

Har hitta en ny favosida som jag kan sitta och i flera timmar och hamstra inlägg efter inlägg, traningslara.se 🙂 Tror det jag gillar mest är att vi har ungefär samma tankar om kost och hälsa, men han skriver dessutom om otroligt många och spännande studier som görs.

En studie som han skrev om i inlägget 50 % av alla tjejer och kvinnor är överviktiga trots normalt BMI, fick mig verkligen att reagera! I stora drag går de ut på att man upptäckte i en studie(som egentligen inte hade det som mål) att i en kontrollgrupp med vanliga kvinnor upptäckte man att i ca hälften av fallen där kvinnorna hade ett normalt BMI hade kvinnorna en så pass hög fettprocent att de räknades som feta! Kvinnan på bilden ovan har tex ett BMI 22,2(mindre än mig…) och en fettprocent  på 36%!

Vad jag kan läsa mig till är att >30% = fet, på ett ungefär för det står lite olika mest överallt, men det står också att man ska ligga 20-25% för att vara ”fit” och det är definitivt vad jag suktar efter! Har inte tänkt så mycket på fettprocent innan då det är ganska svårt att mätt och få exakt, men även det har traningslara.se skrivit om här, egentligen är det ju det viktigaste måttet på ohälsa med övervikt.

Och jag vet även att ju fler gånger man har jojobantat desto högre är risken att man har en hög fettprocent(lätt att tappa muskler vid viktnedgång + att man oftast går upp i fett istället för muskler om man går upp igen).

Egentligen borde jag väl inte hetsa upp mig över detta eftersom jag håller på att gå ner i vikt men det var verkligen en tankeställare då jag alltid sett mig som normal, även när jag väger som mest, bara inte riktigt nöjd med hur jag ser ut, men tänk om jag faktiskt räknas som fet då?! En ganska stor pepp att faktiskt gå ner för gott! 😀