Yoga


Har länge varit intresserad av yoga, när jag tränade på friskis och svettis, gick jag flera gånger på deras yogaklasser, då jag vill bli smidigare (pga ridningen har jag alltid varit smidig som ett kylskåp) sen sägs det ju också att man kan bli längre om man tränar yoga, vilket jag gärna vill bli! 🙂 Så nu hittade jag en superbra artikel på Aftonbladet med en serie yoga övningar som jag tänkte prova på! 🙂

Foto: BÖRJE THURESSON

1. Plankan

Gört: Ligg på mage och placera händerna under axlarna i brösthöjd. Håll armarna intill sidorna av kroppen, spänn bålen och tryck upp kroppen tills armarna är raka, men utan att översträcka armbågslederna. Håll kvar på toppen i 30 sekunder. Tips!Lättare variant – börja på knä.

Foto: BÖRJE THURESSON

2. Hunden

Gört: Från plankan skjuter du upp höften och sittbenen mot himlen. Spreta med fingrarna och försök sträcka ut benen raka. Sträva med hälarna mot golvet genom att slappna av i baksida lår och vader. Lägg kroppstyngden bak mot hälarna. Räta ut ryggen, slappna av i nacken och låt huvudet falla in mellan armarna. Håll kvar i fem djupa andetag. Tips! Hunden kan vara lite klurig om du är stel. Men ju starkare du blir desto lättare blir den!

Foto: BÖRJE THURESSON

3. Trebent hund

Gört: Lyft vänster ben så högt du kan mot himlen. Fördela vikten jämt över dina händer och foten som är kvar i marken. Förläng benet som du lyfter ordentligt uppåt. Sträva efter att skapa en linje från huvud till foten i luften. Håll kvar i fem djupa andetag. Tips! Fäst blicken på foten i golvet för balans.

Foto: BÖRJE THURESSON

4. Lunge

Gört: Från trebent hund lyfter du blicken och huvudet framåt.

Svinga med kontroll fram ditt vänsterben och placera foten mitt mellan händerna. Böj det främre benet och sjunk ner djupt med kroppen så att du öppnar upp i höften. Försök att sträcka på ryggen och öppna upp bröstet. Ta fem djupa andetag.

Foto: BÖRJE THURESSON

5. Krigaren

Gört: Sätt i den bakre foten helt i golvet och vinkla den åt sidan från kroppen. Ta kraft med ditt främre ben och tryck upp kroppen tills låret är parallellt med underlaget, men fortfarande böjt. Sträck upp händerna mot himlen.

Håll kvar i fem andetag. Tips! Spänn bålen för extra balans.

Foto: BÖRJE THURESSON

6. Båtvariant

Gört: För ner armarna och flytta bakre foten tätt intill den främre. Kom ner till sittande med benen raka så att kroppen bildar ett L. Spänn magen och lyft benen från underlaget någon decimeter. Sträck armarna ovanför huvudet och fäll överkroppen långsamt bakåt. Kontrollerat låter du benen följa med en bit. Frys och håll kvar med armarna ovanför huvudet. Håll kvar i fem andetag.

Foto: BÖRJE THURESSON

7. Halvbrygga

Gört: Slappna av och lägg dig ner med ryggen helt mot underlaget. Fäll ner benen och sätt i hälarna nära sätet. Låt armarna vila längs sidorna av kroppen. Spänn magen och rumpan. Tryck upp höften mot himlen. Håll kvar i fem djupa andetag.

Rulla runt på magen och börja om med plankan.

Tänkte börja med två set så får man se hur de känns! 🙂
Puss